Edukacja i Nauka

Stezenie posmiertne

Off 15

Stężenie pośmiertne trwa do 2 godzin po uboju. U gęsi głodzonych przed ubojem mięśnie tężeją szybciej niż u niegłodzonych. Stężenie pośmiertne może trwać krócej lub dłużej zależnie od stopnia wykrwawienia, temperatury otoczenia, stanu zdrowia gęsi. Stężenie, pośmiertne ustępuje w następującej kolejności: serce, przednia część tułowia, tył tułowia i nogi. Po przejściu stężenia pośmiertnego smak mięsa zmienia się, staje się ono miękkie, zatraca przykrą woń. Z kolei rozpoczyna się okres dojrzewania mięsa pod wpływem enzymów własnych, bez udziału bakterii. W wyniku działania enzymów powstają zmiany w tkance mięsnej. Tkanka łączna ulega rozluźnieniu, rozmiękczeniu i następuje częściowa zmiana białka nierozpuszczalnego na substancje rozpuszczalne. Mięso staje się soczyste, kruche, delikatne, miękkie, łatwiej strawne o przyjemnym kwaskowatym smaku i woni. Sok mięsny wydziela się znacznie łatwiej z mięsa dojrzałego niż niedojrzałego. Proces dojrzewania mięsa powinien przebiegać powoli i w odpowiedniej temperaturze; dla tuszek gęsich najodpowiedniejsza jest temperatura 4?6°C. W niższych temperaturach proces ten przebiega wolniej, a zamrożenie mięsa w ogóle go wstrzymuje. W przemysłowej obróbce drobiu bitego czas przebywania tuszek drobiowych w schładzalni wystarcza, aby mięso dojrzało.

Ciekawe artykuły o biznesie i finansach:

About the author / 

admin

Ankieta:

Czy małe kasy dla praników można zakupić w Lublinie, Krakowie czy Katowicach?

View Results

Loading ... Loading ...

Kategorie

Komentarze:

Losowe wpisy:

  • Rynek pracy w Gorzowie Wielkopolskim

    Gorzów Wielkopolski, to największe miasto położone w województwie lubuskim, a także siedziba wojewody lubuskiego, co oznacza, że Gorzów Wlkp. jest miastem strategicznym i administracyjnym dla całego województwa lubuskiego. To właśnie w Gorzowie podejmowane są najważniejsze decyzje gospodarcze, a także społeczne, które mają bezpośredni wpływ nie tylko na mieszkańców miasta, ale także całego powiatu i województwa…

  • Akumulacja

    Wytwarzana przez przedsiębiorstwa wartość dodatkowa (produkt dodatkowy) może być konsumowana lub gromadzona. Nagromadzoną jej część, zwiększającą majątek produkcyjny i nieprodukcyjny, nazywa się akumulacją. Jest to materialna podstawa rozwoju produkcji oraz poprawy warunków życia ludzi. W skali mikroekonomicznej jest to zwiększenie kapitału (majątku) jednostek gospodarczych, w skali zaś całej gospodarki jest to przyrost majątku narodowego, na…

Archiwa